Tillbaka till nyheter

Bröstcancerrapporten 2022: Rädda fler liv med individanpassad screening

Bröstcancerförbundets rapport för 2022 släpptes 29 september. I korthet uppmanar Bröstcancerförbundet Socialstyrelsen att komma med riktlinjer för hur individanpassad screening skall kunna genomföras i Sverige. Bröstcancerförbundet tycker att man skall ta hänsyn till en kvinnas risk och hur svårundersökta, täta bröst hon har, när screeningen genomförs. För att detta skall kunna genomföras anser Bröstcancerförbundet att regionerna skall få utökade resurser. Dessutom tycker Bröstcancerförbundet att alla kvinnor som så önskar skall få reda på hur täta deras bröst är. 

Vi ställer oss bakom Bröstcancerförbundet önskemål, dock med ett förbehåll, innan individanpassad screening skall genomföras måste vi ha mer kunskap. Vi vet inte om individanpassad screening är mer effektiv än den screening vi har idag. Vi veta inte heller vilken den bästa metoden för att bedöma en kvinnas risk eller den bästa metoden för att hitta cancrar i svårundersökta bröst. Det behövs alltså studier innan individanpassad screening genomförs på bred front. 

Vad gäller kravet på att kvinnor skall erbjudas att få reda på sin täthet och att kvinnor med täta bröst skall undersökas bättre håller vi med Bröstcancerförbundet. Det finns många studier som visar att kvinnor med täta bröst har en ökad risk för bröstcancer och att cancrar döljer sig i det täta bröstet.

Läs Bröstcancerförbundets rapport 2022 här: https://brostcancerforbundet.se/aktuellt/brostcancerrapporten-2022-radda-fler-liv-med-individanpassad-screening/

Med anledning av rapporten sändes två tv-inslag där bland annat Per Hall, forskningsledare för KARMA-projektet medverkar, ett i tv4 Nyhetsmorgon den 29 september:

https://www.tv4.se/klipp/va/13792149/tata-brost-en-riskfaktor-for-cancer-5-6-ganger-hogre-risk-att-drabbas,

samt ett i SVT Morgonstudion den 4 oktober:

Morgonstudion – Tis 4 okt 06:00 – Täta bröst kan dölja bröstcancer | SVT PlayTillbaka till nyheter