Tillbaka till nyheter

Kära Karmadeltagare

Några av er har kanske läst Hanne Kjöllers artikel i DN lördagen den 28 januari. I den beskriver hon Karma som ett bra projekt men är orolig för att insamlade data skall komma i orätta händer.

Det står att forskarna i framtiden vill studera andra sjukdomar än bröstcancer. Hanne Kjöller har helt rätt, det är fullt möjligt att vi i framtiden kommer vilja studera risken för ex. hjärtinfarkt eller diabetes. Kvinnor drabbas ju av andra sjukdomar än bröstcancer.

För att göra detta krävs dock två saker. Dels måste etikprövningsnämnden bedöma projektet, precis som man gjorde med Karma, dels måste ni ge ert godkännande! Vi startar inte andra studier än de ni gett ert godkännande för utan att ni blir tillfrågade om ni vill vara med.

Ur artikeln kan man också tro att vi samarbetar med läkemedelsbolag vilket inte är korrekt. Just nu gör vi inte det men i framtiden kommer vi att göra det.

Ni vet om att Karma handlar om att hitta de kvinnor som har en ökad risk för bröstcancer. När vi väl vet det kommer vi erbjuda kvinnor med hög risk möjligheter att minska risken. En av dessa möjligheter kommer att vara medicinering. De medicinerna kommer vi inte själva att producera utan köpa från läkemedelsbolag. Universitet skall inte tillverka mediciner, vi skall göra det vi är bäst på – forska.

Har ni ytterligare frågor är ni välkomna att ställa dem till personalen på Karmaenenheterna eller direkt till mig – per.hall@ki.se.

Mvh, Per Hall
Läkare, forskare och ansvarig för Karma.


Tillbaka till nyheter