Tillbaka till nyheter

Ökad risk i täta bröst

Efter att Bröstcancerförbundet släppte sin rapport (se tidigare inlägg) har problematiken med täta bröst uppmärksammats i flera media. Bland annat i SVT (länk)

I både TV4 och SVT vittnade kvinnor om att deras bröstcancer inte upptäcktes på den vanliga mammografin då de fick höra att de hade täta bröst. Hör Ellinor Perssons berättelse här (länk till SVT).

I dagsläget finns det ingen rutin för att undersöka täta bröst med bättre metoder. För att införa en bröstcancerscreening som utgår från varje kvinnas risk (täta bröst kan vara en risk), behövs forskning där man utvärderar metoder vetenskapligt.

I Karma-projektet jobbar vi för att kunna erbjuda kvinnor med täta bröst bättre undersökningar. Inom kort startar vi en studie för att utvärdera om man kan använda mammografi med kontrast för att upptäcka tumörer i täta bröst. Detta är en metod man sedan skulle kunna införa i bröstcancerscreeningen och erbjuda de kvinnor som har en förhöjd risk som ett komplement till den vanliga mammografiundersökningen.


Tillbaka till nyheter